Novosti

Adnan čuva tradiciju BiH od zaborava

Od hobija i dugogodišnje želje Adnan Užičanin iz Visokog napravio je obrt u kojem uživa i o kojem bi, kako je kazao, mogao pričati danima. Nije to još nešto od čega može živjeti, stoga radi dodatno i u jednoj firmi, ali je svakako nešto za šta živi.

Maštoviti zanat

– Obrt Fe počeo je sa radom u martu 2017. godine kao tradicionalni obrt. Usluge koje pružam i artikli koje proizvodim odnose se na tradicionalnu obradu metala u kombinaciji sa drvetom, staklom, keramikom, vunom i drugim materijalima, zavisno od želje i potrebe kupaca. Sama ideja o pokretanju ovakve vrste djelatnosti nastaje u ranoj mladosti gdje sam se kroz igru, u očevoj kovačnici, upoznavao i istraživao ovaj maštoviti zanat. Zbog veoma bogate historije BiH i naglog razvoja turizma, rađa se ideja o proizvodnji svakodnevnih potrepština iz doba Kraljevine Bosne 1300. godine (oruđe, oružje, posuđe, nakit, novac…), a ja sam želio da se i na ovaj način promoviše i otrgne od zaborava historija BiH, kaže Užičanin za Oslobođenje.

Izrada širokog spektra proizvoda mu, istakao je, razvija kreativnost i maštovitost, a pored svega toga predstavlja i duševno i psihičko zadovoljstvo, relaksaciju, te mogućnost proširenja proizvodnje i nova radna mjesta – što mu je i jedan od ciljeva.

– Za sada uglavnom radim za lokalno tržište i prodajem turistima pošto je obrt prilično mlad, te neke značajne finansijske dobiti još nema, ali ne gubim nadu. Zbog odlaska mladih iz BiH, želja mi je da na neki način taj problem probam amortizovati oživljavanjem tradicionalnih zanata sa našeg područja, kroz zainteresovanost omladine za rukotvorine, edukaciju… To bi bio vid okupacione terapije, prije svega nešto društveno korisno, kaže Užičanin.

Inspiraciju i ideje crpi od proizvoda iz perioda srednjovjekovne Bosne pa do danas, sa željom da očuva tradiciju. Kako kaže, i Općina Visoko i Zeničko-dobojski kanton imaju potpuno razumijevanje za ovu djelatnost, što su dokazali kroz maksimalnu podršku, ali i finansijski poticaj.

Ručni radovi

– Pored domaćih tu su i inostrane organizacije koje su mi pomogle, a riječ je o vladi Švicarske kroz YEP projekt poslovnih ideja u saradnji sa GOPA iz Njemačke, istakao je Užičanin.

U kovačkoj radionici Fe poštuje se tradicija tako da se svi elementi ručno kuju, a tim sistemom rada mogu izaći u susret i najsloženijim zahtjevima svojih klijenata.

(MINELA PAMUK / Oslobođenje)